Mennyi idő áll rendelkezésre egy adott pályázati kérelem benyújtásához szükséges dokumentáció összeállításához?


5 hetes blogsorozatunk 3. részében az ügyfeleink által pályázat benyújtás előtt leggyakrabban feltett kérdések közül a harmadik kerül megválaszolásra.

Mennyi idő áll rendelkezésre egy adott pályázati kérelem benyújtásához szükséges dokumentáció összeállításához?

A pályázati kérelmek dokumentációjának összeállításához szükséges időtartam nagyban függ az adott pályázati konstrukció jellegétől, az alátámasztásként benyújtandó dokumentumok összetettségétől és a szükséges információk rendelkezésre állásától. Célszerű elegendő időt szánni a dokumentáció összeállítására, hogy alaposan kidolgozott pályázati kérelmet és jól összeszedett dokumentációt tudjunk benyújtani. Érdemes figyelembe venni a következő tényezőket.

📌 Pályázat jellege, területe: Egy egyszerűbb, enyhébb követelményekkel rendelkező pályázat esetén általában kevesebb idő szükséges, míg egy bonyolultabb, részletesebb követelményekkel és előírásokkal rendelkező konstrukciónál a dokumentáció összeállítása több időt vehet igénybe. Érdemes már a Felhívás Tervezetének kiadáskor megtervezni a támogatási kérelem benyújtásának idejét, és beütemezni a szükséges alátámasztó dokumentumok beszerzését, elkészítését.

📌 Dokumentáció összetettsége: Az alátámasztó dokumentumok mérete, a benne szereplő információk mennyisége és részletessége, valamint az előírt formai követelmények mind befolyásolhatják az összeállításhoz, beszerzéshez szükséges időt. Ha olyan dokumentumokat szükséges csatolni, melyekhez szakértőket kell igénybe venni, esetleg számítások, tervek, vagy elemzések szerepelnek benne, akkor ezek előkészítése és kidolgozása több időt vehet igénybe.

📌 Rendelkezésre álló források és adatok: Ha a szükséges információk és adatok könnyen hozzáférhetők és jól dokumentáltak, akkor a dokumentáció összeállítása gyorsabban elvégezhető. Azonban például egy eszközbeszerzés piacfelmérésekor, ha nagyobb szállító cégeket keresünk meg, akkor nagy valószínűséggel hosszabb időt fog igénybe venni egy-egy árajánlat beszerzése, ugyanez jellemző arra is, ha külföldi cégekkel szeretnénk kapcsolatba lépni beszerzés, vagy szolgáltatás igénybevétel céljából.

📌Pályázat benyújtási határideje: A dokumentumok beszerzésére, adminisztrálására és ellenőrzésére szánt időtartamot feltétlenül a pályázat benyújtási határidejéhez kell igazítani, és az esetleges javításokra és finomításokra is elegendő időt kell hagyni.

A támogatási kérelem megírásában és az alátámasztó dokumentumok összeállításában a projektmenedzser, pályázati tanácsadó segít a pályázó vállalkozásoknak, mellyel átlátható és minőségi támogatási kérelmet tudnak benyújtani.

Jövő heti bejegyzésünkben a 4. leggyakrabban felmerült kérdést válaszoljuk majd meg: „Vannak-e korlátozások vagy feltételek, amelyeket figyelembe kell venni a pályázatban szereplő költségvetés összeállításakor?

EU-Tender Kft.