Milyen korlátozások vagy feltételek vannak, amelyeket figyelembe kell venni egy pályázat költségvetésének összetételekor?


5 hetes blogsorozatunk 4. részében az ügyfeleink által pályázat benyújtás előtt leggyakrabban feltett kérdések közül a negyedik kerül megválaszolásra.

Milyen korlátozások vagy feltételek vannak, amelyeket figyelembe kell venni egy pályázat költségvetésének összetételekor?

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori korlátozást és feltételt, amelyekre érdemes odafigyelni a költségvetés összeállításakor.

💡 A legtöbb Pályázati Felhívásban szerepel, hogy a pályázó vállalkozás utolsó lezárt üzleti évében a saját tőkéje nem lehet negatív, illetve minimum 1 fő foglalkoztatotti létszámnak kell lennie. Ezentúl árbevételének kétszeresét nem érheti el a projekt összes költsége.

💡 A kiírásokban mindig pontosan meg van határozva, hogy milyen költségkategóriák, költségelemek számolhatóak el (ilyenek lehetnek például: eszközök, gépek beszerzésének költsége, ingatlan beruházás költsége, esetleg munkabérek, munkáltatói járulékok vagy szakértői díjak, akár tanácsadási szolgáltatások igénybevételének költsége).

💡 Az adott pályázat finanszírozója általában korlátozza az igényelhető támogatás összegét, így az összes elszámolható költséget is. Ezt a legtöbb esetben a Felhívásban rögzítik százalékos formában és Ft összegben is. A támogatási intenzitásokat egyébként a regionális támogatási térkép alapján határozza meg az illetékes hatóság. (https://tvi.kormany.hu/regionalis-tamogatasi-terkep)

💡 A KKV szektornak szóló pályázatokban nem 100%-kos intenzitású támogatási lehetőségek vannak, így a pályázó vállalkozásoknak bizonyos mértékű önerővel kell rendelkezniük. Ez azt jelenti, hogy a projekt költségeinek egy részét saját forrásból kell finanszírozniuk, mellyel kalkulálni kell a pályázat költségvetésének összeállításakor.

💡 A támogatási kiírásokban általában korlátozzák az adminisztratív, vagy másnéven projekt előkészítési költségek elszámolását (ilyen költségek lehetnek például a pályázatírói szolgáltatások költségei, vagy egy esetleges előminősítés, energetikai felmérés költsége a pályázati kérelem benyújtása előtt). A legtöbb esetben a projekt összes elszámolható költségének 5%-át lehet adminisztratív/ projekt előkészítési célokra betervezni.

💡 A Felhívásokban megjelölésre kerülnek kötelezően megvalósítandó tevékenységek, melyeket feltétlen be kell tervezni a projekt költségvetésébe (ilyen lehet például szakértői tanácsadás, képzés igénybevételének költsége, vagy akár egy adatbázis-licenc beszerzésének költsége).

💡 Fontos megjegyeznünk, hogy a korlátozások és feltételek minden esetben pályázat-specifikusak, melyeknek feltétel nélkül meg kell felelnie a pályázat költségvetésének, illetve a pályázó vállalkozásnak is.

Jövő heti, és egyben TOP5 sorozatunk utolsó, bejegyzésünkben az 5. leggyakrabban felmerült kérdést válaszoljuk majd meg: „Mi történik abban az esetben, ha nem tudok minden dokumentumot beszerezni a pályázat benyújtásáig?

Tartsanak velünk, felmerült kérdéseikkel kapcsolatban pedig keressenek minket bizalommal!

EU-Tender Kft.